banner

Dżem truskawkowy domowej roboty bez cukru żelującego

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 10 minut

Dżem truskawkowy domowej roboty bez cukru żelującego

Składniki

Nazwa Ilość
Laska wanilii 1 szt
Cukier 8 łyżek
Truskawki 1 kg

Opis

Przygotowanie

    1. Umyj, oczyść i pokrój drobno truskawki.
    2. Wrzuć do garnka o grubym dnie.
    3. Zasyp cukrem. Dodaj laskę wanilii.
    4. Gotuj na małym ogniu przez około 40 -60 minut, aż dżem będzie gęsty.
    5. W tym czasie przygotuj słoiczki. (Wstaw słoiki i zakrętki do garnka. Gotuj minimum 5 minut od momentu aż się woda zagotuje).
    6. Jak dżem ma już odpowiednią konsystencję wyjmij laskę wanilii i przełóż do wyparzonych słoików.
    7. Porządnie zakręć.
    8. Wstaw ponownie do garnka. Zalej do połowy wodą. Gotuj około 30 minut.
    9. Wyjmij z wody, sprawdź czy słoiki są dobrze zakręcone. Odwróć do góry i przykryj szmatką.
    10. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.