banner

Wigilijna ryba po grecku pełna warzyw

Autor: Sylwia Pacyna

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Wigilijna ryba po grecku pełna warzyw

Składniki

Nazwa Ilość
Mała Marchew 1 szt
Mała papryka 1 szt
Średnia cukinia 0,5 szt
Mała Pietruszka 1 szt
Dynia 0,5 szklanki
Mała cebula 1 szt
Czosnek ząbek 1 szt
Przecier pomidorowy 1 szt
Sok z cytryny do smaku 1 szt
Pieprz, sól do smaku 1 szt
Oliwa/olej rzepakowy 1 łyżka
Mąka 1 szt
Jajko 1 szt
Ryba 100-200g 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Marchew, pietruszkę, cukinię ścieramy na tarce.
    2. Cebulę, paprykę i dynię kroimy w kostkę.
    3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    4. Warzywa dusimy razem ok. 15 minut.
    5. Gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i sok z cytryny.
    6. Dusimy razem jeszcze 5 minut.
    7. Rybę oczyszczamy, obtaczamy w jajku i mące.
    8. Pieczemy 15 minut w 180st.
    9. Gotową rybę przekładamy sosem z warzywami.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.