Zdrowe batoniki zbożowe
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Obrane migdały | 0,5 | szklanki |
| Zmieszane orzechy (do wyboru: orzechy laskowe, włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie), | 1 | szklanka |
| Płatki owsiane | 1 | szklanka |
| Suszone owoce (do wyboru: żurawina, śliwka, morela, banany, figi, truskawki) | 2 | szklanki |
| Świeżo zmielone siemię lniane | 3 | łyżki |
| Olej kokosowy | 4 | łyżki |
| Naturalny miód | 4 | łyżki |
| 2 garście migdałów (namoczone na noc, zmielone na pastę) | 1 | szt |
| Szczypta soli | 1 | szt |
| Cynamon (opcjonalnie) | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Składniki na 15 porcji.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rozpuścić olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Do miski wrzucić płatki i migdały, całość zmiksować tak, by widoczne były małe kawałki (nie bardzo drobno).
- Wybrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Zmielić siemię lniane (najlepiej się do tego nadaje młynek do kawy).
- Suszone owoce pokroić na mniejsze cząstki.
- Wszystkie suche składniki połączyć w jedną całość.
- Wymieszać suche składniki łyżką.
- Dodać 3 łyżki wybranego miodu.
- Wlać odmierzoną ilość rozpuszczonego oleju kokosowego.
- Starannie wymieszać łyżką wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić łyżką.
- Całość przykryć papierem do pieczenia i na wierzch położyć coś ciężkiego (np. garnek z wodą).
- Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po schłodzeniu masę kroić nożem na mniejsze porcje o kształcie batoników. Smacznego!
