Pierniczki orkiszowe
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Mąka orkiszowa | 600 | g |
| Proszek do pieczenia | 1,5 | łyżeczka |
| Jajka | 2 | szt |
| Miód | 0,5 | szklanki |
| Masło extra | 200 | g |
| Cukier puder z cukru trzcinowego | 200 | g |
| Imbir | 1 | łyżeczka |
| Cynamon | 2 | łyżeczki |
| Kardamon | 0,5 | łyżeczki |
| Gałka muszkatołowa | 0,5 | łyżeczki |
| Kakao | 1 | łyżka |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Masło, cukier puder i jajka utrzyj na gładką masę.
- Przyprawy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką.
- Łącz stopniowo mąkę z masą.
- Ugniataj.
- Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj pierniczki.
- Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
