Zupa krem z pieczonej dyni
Autor: Monika Zakrzewska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Dynia | 500 | g |
| Cebula | 0,5 | szt |
| Ząbek czosnku | 0,5 | szt |
| Marchewka | 1 | szt |
| Szczypta kurkumy | 1 | szt |
| Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
| Woda | 1 | szklanka |
Opis
W zależności od wieku dziecka można dodatkowo posypać zupę pestkami z dyni.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Dynie umyć, pokroić i wydrążyć pestki.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piec ok. 60 minut, do miękkości.
- Następnie po ostygnięciu zdjąć skórkę.
- Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Dodać pieczoną dynię i szczyptę kurkumy.
- Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać wodę i zblendować.
- W zależności od wieku dziecka można dodatkowo posypać zupę pestkami z dyni.
