banner

Zupa z młodej kapusty z koperkiem i marchewką

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Zupa z młodej kapusty z koperkiem i marchewką

Składniki

Nazwa Ilość
Rosół lub domowy wywar 1 l
Woda 0,5 l
Główka młodej kapusty 0,5 szt
Biała cebula 1 szt
Marchewka 2 szt
Pęczek świeżego koperku 1 szt
Masło klarowane 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku 1 szt

Opis

Przykładowy przepis z naszego Jadłospisu: Jadłospis indywidualny dla Dziecka. Zobacz.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Na rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle klarowanym zeszklij posiekaną drobno cebulę.
    2. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
    3. Do garnka wlej wywari wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
    4. Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i itwardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
    5. Kapustę dodaj do garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
    6. Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobnego koperku.
    7. Przed podaniem zupę z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl