banner

Wiosenne gołąbki

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Wiosenne gołąbki

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Kapusta młoda 1 szt
Masło 1 łyżka
Jogurt śmietankowy Campina 2 łyżki
Pomidor duży 1 szt
Ryż parboiled 50 g
Koperek świeży 1 szt
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Mięso mielone wieprzowe 250 g
Natka pietruszki 1 szt
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka

Opis

Przygotowanie

    1. Zagotuj w garnku wodę.
    2. Na wrzątek włóż kapustę (oczyszczoną z zewnętrznych liści).
    3. Gotuj kapustę pod przykryciem przez 5 minut.
    4. Wyjmij kapustę i zostaw do ostygnięcia.
    5. Do wrzątku włóż umytego pomidora.(Wyjmij po minucie i usuń skórkę).
    6. W misce wymieszaj jajko, ryż, mięso, szczyptę soli,pieprzu.
    7. W liściach, które używać będziesz do gołąbków wykrój twarde części.
    8. Farsz nakładaj na liść. Zwiń i zepnij wykałaczką.
    9. Gołąbki ułóż w garnku.
    10. W misce wymieszaj wodę, która została z gotowania kapusty z jogurtem, masełem, pokrojonym drobno koperkiem i natką, pomidorem, koncentratem. Dopraw solą i pieprzem.
    11. Przykryj gołąbki pozostałymi liśćmi i zalej sosem.
    12. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
    13. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.