banner

Wiosenne gołąbki

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Wiosenne gołąbki

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 2 szt
Jogurt campina śmietankowy 1 szklanka
Kapusta biała młoda 1 szt
Kostka rosołowa ekologiczna 0,5 szt
Masło 1 łyżka
Ryż parboiled 70 g
Bazylia świeża - listki 6 szt
Szczypiorek suszony 1
Czosnek, ząbek 2 szt
Koperek świeży 1 szt
Majeranek 1
Kminek mielony 1
Koncentrat pomidorowy 2,5 łyżki
Liść laurowy 2 szt
Mięso mielone wołowe 250 g
Natka pietruszki 1 szt
Pieprz czarny 1
Sól 1
Ziele angielskie 3 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Zagotuj w garnku wodę.
    2. Na wrzątek wrzuć kapustę (Wcześniej usuń wierzchnie liście i umyj kapustę).
    3. Gotuj kapustę pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wyjmij kapustę. Zostaw aż ostygnie.
    4. W misce wymieszaj mięso mielone, ryż, jajko (jedno jajko + białko z drugiego jajka), szczyptę soli, pieprz oraz wycisnięty ząbek czosnku.
    5. Z kapusty wybierz parę liści, z których zrobisz gołąbki.
    6. Odetnij z liści twarde części (te ze środka kapusty).
    7. Nakładaj farsz na liść i zwiń tak jak na zdjęciu.
    8. W garnku ułóż gołąbki. (Gołąbki możesz spiąć wykałaczką).
    9. W misce wymieszaj gorącą wodę z kapusty, kostkę rosołową, liście bazylii, jogurt, czosnek, pokrojony koperek, natkę, liść laurowy, ziele angielskie, żółtko, koncentrat pomidorowy.
    10. Zalej gołąbki sosem. Na wierzchu ułóż pozostałe liście.
    11. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. (Jeśli wolicie kapustę bardziej miękką, gotuj gołąbki jeszcze dłużej).
    12. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.