banner

Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy a’la nugetsy

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy a’la nugetsy

Składniki

Nazwa Ilość
Ciecierzyca w zalewie - 1 słoik 1 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa do kurczaka lub mielonego 1 łyżeczka
zmielone płatki owsiane 1 szklanka
kolendra szczypta 1 szt
opcjonalnie: cebula, szczypiorek, natka pietruszki 1 szt
bułka tarta – do opanierowania 1 szt

Opis

Inspirowane falafelem, znacznie delikatniejsze, w panierce jak mięsne kotleciki.

Z wykorzystaniem wody z zalewy, by nic nie marnować. Idealne do tortilli z warzywami lub zamiennik mięsa do obiadu.

Informacje dodatkowe:

1. Woda od ciecierzycy to aquafaba, dodawana do wegetariańskich dań i deserów. W smaku słonawa, dla mnie osobiście jest wyczuwalny zapach ciecierzycy.

2. Zamiast gotowej mieszanki przypraw możesz dodać swoje ulubione, np.: czosnek, słodką paprykę, pieprz.

3. Zamiast płatków owsianych możesz użyć mąki, jednak zwróć uwagę na konsystencję masy.

4. Należy zwrócić uwagę na sól zawartą w zalewie – kotleciki odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roku życia.

5. Z przepisu wychodzi duża porcja kotlecików.

6. Po ostudzeniu kotleciki mają bardziej zwartą konsystencję.

Przygotowanie

    1. Wodę, w której była ciecierzyca odlej do miseczki (ok. ½ szklanki) i ubij na sztywną pianę.
    2. Ciecierzycę drobno posiekaj lub zmiksuj. Ważna uwaga: nie powinna powstać gładka masa, może być wtedy zbyt rzadka. Grudki są jak najbardziej zalecane.
    3. Wymieszaj rozdrobnioną ciecierzycę z ubitą pianą i olejem.
    4. Do masy dodaj zmielone płatki owsiane.
    5. W tym momencie możesz dodać posiekaną drobno cebulkę, szczypiorek czy natkę pietruszki.
    6. Odstaw na 15-20 minut do lodówki by masa stężała, gdy po tym czasie masa nadal jest zbyt luźna dodaj więcej zmielonych płatów owsianych lub łyżkę mąki.
    7. Uformuj małe kotleciki na jeden kęs i opanieruj w bułce tartej.
    8. Piecz w piekarniki nagrzanym do 180st C ok 20-30 minut do rumianego koloru.
    9. Kotleciki można także usmażyć na patelni.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl