banner

Warzywny pasztet

Autor: Weronika Karbowska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 25 minut

Warzywny pasztet

Składniki

Nazwa Ilość
Średniej wielkości cebula, posiekana 1 szt
Średniej wielkości ząbki czosnku, drobno posiekane 3 szt
Oliwa z oliwek 0,5 szklanki
Średniej wielkości surowa marchewka, starta 1 szt
Średniej wielkości ziemniak surowy, tarty 1 szt
Ciepła woda 0,5 szklanki
Płatki drożdżowe nieaktywne 0,5 szklanki
Mąka orkiszowa 0,5 szklanki
Zmielone nasiona słonecznika 1 szklanka
Sok z cytryny 2 łyżki
Zmielony czarny pieprz 0,25 łyżeczki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i dodać posiekany czosnek.
    2. Podsmażyć do momentu, aż zaczną nabierać złocistości i będą nieco karmelizowane.
    3. Należy mieszać często, aby upewnić się, że się nie przypalają.
    4. Na koniec zdjąć z palnika.
    5. Startą marchewkę i ziemniaka, wraz wcześniej podsmażoną cebulą i czosnkiem, umieścić w kielichu blendera.
    6. Wlać 1/2 szklankę gorącej wody, dodać 2 łyżki soku z cytryny, płatki drożdżowe, przesianą mąkę orkiszową, nasiona słonecznika i resztę oliwy z oliwek.
    7. Całość blendować do uzyskania gładkiej masy.
    8. Cała mieszanka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta muffinowego.
    9. Pasztetową mieszankę przelać do keksówki i piecz przez godzinę w temperaturze 180 ° C z termoobiegiem.
    10. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl