banner

Tort ciuchcia

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 1 godzina

Tort ciuchcia

Składniki

Nazwa Ilość
Duże delicje 3 szt
Małe delicje 12 szt
Mascarpone 250 g
Mleko skondensowane słodzone 150 g
Nutella 100 g
Paluszki słone 10 szt
Posypka 1 łyżeczka
Żelki światełka 2 szt
Żelki żmijki 7 szt
Cukier puder 2 szklanki
Kakao naturalne 2 łyżki
M&m bez orzechów 1 szt
Mąka tortowa 200 g
Mąka ziemniaczana 200 g
Woda 8 łyżek
Cukier waniliowy 1 szt
Jajka 6 szt
Proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Wiórki kokosowe 100 g

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym oraz wodą. Dokładnie, aby wymieszały się wszystkie składniki i żółtka nieco spuchły
    2. Następnie wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    3. Wymieszaną mąkę powoli dodawaj do żółtek., Wsypuj odrobinę mąki do miski następnie wymieszaj dokładnie łyżką, a kiedy mąki nie będzie na wierzchu jeszcze chwilę zmiksuj mikserem. Tą czynność powtarzaj aż dodasz całą mąkę.
    4. Ubij na sztywno białka i delikatnie mieszając łyżką dodaj do żółtek., Nie używaj już teraz miksera, ciasto może wtedy słabo urosnąć.
    5. Tortownicę (24-26 cm) wysmaruj margaryną i posyp mąką.
    6. Tutaj niestety nie wiem jaka właściwa powinna być tortownica. Raz 24 cm było ok a raz ciasto tak pięknie urosło iż wykipiało mi z tej tortownicy. Dlatego proponuje użyć większej (26 cm) lub jeśli mniejszej to po zrobieniu ciasta wlanie takiej ilości ciasta, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć. Pozostałą ilość ciasta przelać do innej foremki.
    7. Wlej ciasto to tortownicy.
    8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut a następnie co jakieś 5-10 sprawdzaj biszkopt patyczkiem czy już jest ok., Ciasto zostaw w piekarniku. Staraj się, aby w kuchni było ciepło inaczej ciasto może opaść.
    9. Przygotuj gorzką herbatę, będzie potrzebna do namoczenia ciasta.
    10. Krem: Schłodzony ser mascarpone zmiksuj dokładnie przechodząc powoli od najniższych obrotów miksera do najwyższych. Powinien spulchnieć i zmienić konsystencje kremu.
    11. Następnie do serka powoli wlewaj mleko.
    12. Podziel masę kremu na dwie. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj. (jeżeli ciuchcię chcesz robić całą białą proponuje tylko odrobinę kremu odłożyć i wymieszać z kakaem, bo może ci kremu nie wystarczyć.)
    13. Pokrój tort. Odetnij dwa równe kawałki ciasta tak, aby pozostał ci po środku jeden kawałek - coś na kształt prostokąta. Odetnij także z jednej strony (z tego prostokąta) kawałek ciasta, aby nie miał zaokrąglonego rogu. Z kawałków ciasta, które ci zostały potrzebne będą ci kawałki w kształcie kwadratu, dzięki którym zrobisz kabinę maszynisty i z pozostałych części (dobrze nadają się te zaokrąglone) uformuj przód ciuchci. Nałóż teraz części i sprawdź czy ok. Mam nadzieję iż tort przypomina ciuchcię (gdyż naprawdę ciężko jest to krojenie opisać :)).Każdą z części będziesz musiała przekroić na trzy i zmoczyć obficie ostudzoną herbatą, następnie przełożyć np: dżemem, kremem i nutellą. Na wierzch zostaw sobie biały krem.
    14. Przełóż ciasto kremem, dżemem, lub nutellą (zależy co masz i co dziecko lubi). Ja najpierw każdy kawałek smarowałam gorzką herbatą (Ten kawałek na samym dnie należy namoczyć najbardziej, gdyż inaczej ciasto będzie zbyt suche), następnie kładłam krem na zmianę warstwa kremu z mascarpone, nutella (może być też dżem) i znowu wartwa kremu. Wierzch ciasta posmarowałam kremem z mascarpone i posypałam wiórkami kokosowymi.
    15. Przyozdób tort według uznania.Ja koła zrobiłam z delicji( sprawdzą się też żelki w kształcie koła) -przyklejałam koła na nutellę, okna z m&m natomiast światła z żelków.
    16. Powodzenia i smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.