banner

Tort Bezmleczny

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Tort Bezmleczny

Składniki

Nazwa Ilość
Do dekoracji: winogrona, banany, maliny lub inne ulubione owoce 1 szt
Składniki masy drugiej: 200 g niskosłodzonego kwaskowatego dżemu (np. malinowy, z czarnej porzeczki) 1 szt
Składniki masy pierwszej (krem waniliowy):(1 jajko, 300 ml nutramigenu, 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki cukru waniliowego) 1 szt
Składniki na biszkopt:(4 jaja, 1 szklanka cukru pudru (wg mnie można dać mniej), 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Krem waniliowy: (W rondelku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki oprócz cukru waniliowego.
    2. Ubijać gotując na wolnym ogniu aż masa osiągnie pożądaną konsystencję.
    3. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym.
    4. Odstawić do ostygnięcia.)
    5. Biszkopt: (żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę.
    6. Mąki wymieszać z żółtkami i delikatnie połączyć wszystko z pianą z białek.
    7. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy.
    8. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 35 minut.
    9. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    10. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
    11. Podzielić biszkopt na trzy części.
    12. Dolną część posmarować połową kremu waniliowego, przykryć środkową częścią, na której następnie rozsmarować dżem i przykryć trzecim plackiem.
    13. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą częścią kremu.
    14. Udekorować owocami.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl