banner

Tort bałwanek - biszkopt z nadzieniem truskawkowym

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 55 minut

Tort bałwanek - biszkopt z nadzieniem truskawkowym

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier puder 1,5 szklanki 1 szt
Cukier waniliowy 0,5 szt. 1 szt
Jajka 3 szt. 1 szt
M&m 20 szt. 1 szt
Mascarpone 250 g 1 szt
Mąka tortowa 100 g 1 szt
Mąka ziemniaczana 100 g 1 szt
Mleko skondensowane słodzone 150 g 1 szt
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki 2 łyżki
Truskawki mrożone (1 opakowanie jak na trzy warstwy to 2 opakowania) 1 szt
Wiórki kokosowe 100 g 1 szt
Woda 4 łyżki

Opis

Ja do tortu używałam gotowej foremki (kupiłam w dużym sklepie. Jednak uważam że bałwanka łatwo zrobić samej, wystarczy wyciąć odpowiedni kształt z upieczonego biszkoptu.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Jest dużo smaczniejsze jak biszkopt nasiąknie dobrze kremem oraz owocami i syropem.

Jeśli robisz trzy warstwy musisz użyć więcej kremu mascarpone.

Przygotowanie

    1. Przepis na ciasto identyczne jak we wcześniejszych moich tortach. Przepis sprawdzony zawsze mi pięknie wychodzi. Biszkopt nie jest przesłodzony.
    2. Ciasto: W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem (1 szklanką) i waniliowym oraz wodą. Dokładnie aby wymieszały się wszystkie składniki i żółtka nieco spuchły.
    3. Następnie wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    4. Wymieszaną mąkę powoli dodawaj do żółtek. Wsypuj odrobinę mąki do miski następnie wymieszaj dokładnie łyżką, a kiedy mąki nie będzie na wierzchu ciasto zmiksuj. Tą czynność powtarzaj aż dodasz całą mąkę.
    5. Ubij na sztywno białka.
    6. Dodaj białka delikatnie do pozostałego ciasta i wymieszaj łyżką. Nie używaj już teraz miksera, ciasto może wtedy słabo urosnąć.
    7. Formę w kształcie bałwanka wysmaruj margaryną i posyp mąką.
    8. Wlej ciasto.
    9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto zostaw w piekarniku. Staraj się, aby w kuchni było ciepło inaczej ciasto może opaść. Zostaw do ostygnięcia.
    10. Truskawki rozmroź. Zasyp pozostałym cukrem pudrem (0,5 szklanki). Zostaw aż truskawki puszczą sok i rozgnieć dokładnie widelcem. (truskawek i sosu musi być dużo. Jak nie jest dużo dodaj odrobinę kompotu truskawkowego własnej roboty, lub trochę wody i syropu truskawkowego. Trudno mi powiedzieć co masz w domu, ale im więcej soku truskawkowego tym smaczniejszy tort.
    11. Krem: Schłodzony ser mascarpone zmiksuj dokładnie przechodząc powoli od najniższych obrotów miksera do najwyższych. Powinien spulchnieć i zmienić konsystencje.
    12. Następnie do serka powoli dodawaj mleko. Miksuj. Krem gotowy.
    13. Teraz pokrój ciasto na dwie lub trzy warstwy.
    14. Na każdą warstwę ciasta nałóż obficie truskawki z sosem, przykryj kremem.
    15. Wierzch tortu dokładnie wysmaruj kremem, następnie posyp wiórkami kokosowymi. Przyozdób według własnego uznania.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl