banner

Tarta z kremem orzechowym

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Tarta z kremem orzechowym

Składniki

Nazwa Ilość
Kruche ciasto: jaja M 2 szt
Kruche ciasto: masło (½ kostki) 125 g
Kruche ciasto: mąka 2 szklanki
Krem: ser mascarpone (1op) 250 g
Krem: śmietanka 30% (1 op) 200 g
Krem: masło orzechowe 4 łyżki
Krem: miód 1 łyżka

Opis

Informacje dodatkowe:

- Do przepisu odmierzałam skarmelizowany miód. 1 łyżka skarmelizowanego miodu to 2-3 łyżki miodu płynnego.

- Przez dodatek miodu ciasto jest nieodpowiednie dla dzieci poniżej 1 roku życia. Możesz zamienić miód na inne słodziwo.

- Udekoruj tartę wedle upodobań – gorzką czekoladą, posiekanymi orzechami lub zostaw bez dekoracji.

Smacznego!

Przygotowanie

    1. I. Zagnieć kruche ciasto: 1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem.
    2. 2. Jaja utrzyj i dodaj do mąki. Krótko zagnieć, by zbytnio nie ogrzać ciasta.
    3. 3. Włóż do lodówki na 15-20 minut. W tym czasie zrób krem.
    4. 4. Wyłóż ciastem blachę do tarty – rozwałkuj ciasto lub wylep kawałkami.
    5. 5. Piecz w 180st przez ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
    6. 6. Wystudź przed położeniem kremu.
    7. II. Krem: 1. Ubij na sztywno śmietankę.
    8. 2. Rozmiksuj mascarpone z masłem orzechowym oraz miodem na gładką masę.
    9. 3. Do powstałej masy dodaj stopniowo śmietankę, zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
    10. 4. Schłodź w lodówce.
    11. 5. Wyłóż masę na upieczone kruche ciasto.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl