banner

Szpinak zapiekany serem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Szpinak zapiekany serem

Składniki

Nazwa Ilość
Makaron, kokardki 400 g
Ser biały tłusty 40
Ser, żółty 5 g
Szpinak mrożony 250 g
Jaja 2 szt
Cebula 1 szt
Czosnek, ząbek 1 szt
Bułka tarta 2 łyżki
Olej do smażenia 2 łyżki
Pieprz 1
Sól 1

Opis

Danie pyszne i pożywne.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Stopić masło, dodać rozmrożony szpinak, pokrojoną cebulę.
    2. Dusić, aż szpinak zgęstnieje, ostudzić.
    3. Szpinak wymieszać z białym serem, jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
    4. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem, posypać bułką, włożyć połowę makaronu, szpinak, przykryć to makaronem i żółtym serem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180ºC. Podawać ciepłe.
    5. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl