banner

Świąteczna Czekoladowa Tarta

Autor: Magdalena Walania

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Świąteczna Czekoladowa Tarta

Składniki

Nazwa Ilość
Czekoladowe groszki 1,5 szklanka
Roztopione masło 0,75 szklanki
Przesiane Ciemne kakao 0,25 szklanki
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Duże jajka 5 szt
Cukier 1 szklanka
Sól 1 łyżeczka
Dowolne owoce (mogą to być np. maliny) do dekoracji 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
    2. Formę na tartę wysmaruj masłem.
    3. Niewielki rondel postaw na gazie i zmieszaj w nim ze sobą groszki czekoladowe z masłem. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
    4. Zdejmij rondel z palnika i dodaj do niego przesiane kakao oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj tak długo aż połączą się ze sobą wszystkie składniki. Następne odstaw na 10 minut.
    5. Podczas chłodzenia się masy na ratę, za pomocą miksera, połącz ze sobą jajka, cukier oraz sól znowu do momentu otrzymania jednolitej masy.
    6. Czekoladową masę powoli wymieszaj z masą jajeczną i przelej do wysmarowanej formy na tartę.
    7. Tak przygotowane ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.
    8. Po wystygnięciu ciasta udekoruj je ulubionymi, świeżymi lub suszonymi, owocami. Całość możesz delikatnie posypać cukrem pudrem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl