banner

Świąteczna babeczka marchewkowa

Autor: Weronika Karbowska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Świąteczna babeczka marchewkowa

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 2 łyżki
Duże marchewki 3 szt
Miód 2 łyżki
Mąka orkiszowa 0,75 szklanki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szt
Duże jajka 3 szt
Rodzynki 2 łyżki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Należy rozgrzać piekarnik do 200 ° C bez termoobiegu lub do 180 ° C z termoobiegiem.
    2. Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce.
    3. Marchewki obrać i zetrzeć je na tarce.
    4. W misce połączyć roztopione masło, starte marchewki i miód.
    5. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    6. W oddzielnej misce ubić jajka a następnie dodać je do całej masy.
    7. Do marchewkowej masy wrzucić rodzynki.
    8. Całą "miksturę" przełożyć do 12 foremek na muffinki i piec przez około 20 minut.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl