banner

Spring rolls Pan Krewetka

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Spring rolls Pan Krewetka

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżka masła 1 szt
1 łyżka oleju 1 szt
1 op. papieru ryżowego 1 szt
1 świeży ogórek 1 szt
1/2 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 szt
1/2 mango 1 szt
10 krewetek królewskich 1 szt
3 łyżki kiełków z rzodkiewki 1 szt
3 łyżki majonezu 1 szt
Sól i biały pieprz 1 szt
1 ząbek czosnku 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Krewetki naciąć, usunąć jelita tj. cienką, ciemną nitkę na grzbiecie, umyć i usmażyć na oleju z dodatkiem masła i zgniecionego czosnku, na koniec odrobinę posolić i popieprzyć, a kiedy wystygną obrać z pancerzyków.
    2. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słupki, a mango w grubsze paski.
    3. Majonez wymieszać ze słodkim sosem chili.
    4. Papier ryżowy moczyć w talerzu z letnią wodą około 10 sek., a następnie ułożyć na blacie, posmarować majonezowym sosem, a na środku położyć kiełki, ogórka, mango i krewetki.
    5. Papier ryżowy zawinąć jak gołąbka, tj. zagiąć oba boki do środka i zrolować z góry na dół;) Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl