banner

Sernik czekoladowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Sernik czekoladowy

Składniki

Nazwa Ilość
Składnik na polewę: (90 g gorzkiej czekolady (ja zużyłam mniej), 1/2 szklanki śmietanki kremówki). 1 szt
Składniki na masę serową: 170 g gorzkiej czekolady, 600 g kremowego twarożku lub twarogu trzykrotnie mielonego, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym, 3 duże jajka, 3 duże żółtka, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody) 1 szt
Składniki na spód: (1 i 1/3 pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive), 70 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao) 1 szt

Opis

Z przepisu Nigelli http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/chocolate-cheesecake-recipe/index.html .

Przygotowanie

    1. Piekarnik nastawić na 180°C.
    2. Ciastka dokładnie rozkruszyć (np. w blenderze lub moździerzu). Dodać do nich roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać, żeby wszystko połączyło się w jedną masę.
    3. Tortownicę o średnicy 21 cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową.
    4. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy, dokładnie ugnieść ręką, tak by masa była dobrze zwarta i wypełniła całe dno formy.
    5. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
    6. Czekoladę (170 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Połączyć ze sobą za pomocą miksera: ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i rozpuszczone kakao. Na koniec dodać płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, tak by cała masa nabrała jednolitego, brązowego koloru.
    7. Wyjąć z lodówki tortownicę ze schłodzoną masą ciasteczkową i wylać na nią masę serową.
    8. Ponieważ ten sernik piecze się w kąpieli wodnej, należy tortownicę z sernikiem umieścić w większej brytfannie, do której nalewamy gorącą wodę, do połowy jej wysokości.
    9. Piec w 180°C około 45-60 minut. Sernik można nakryć z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu przypieczeniu wierzchu.
    10. Sernik po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku, następnie dobrze ostudzić, najlepiej wstawiając na co najmniej kilka godzin do lodówki.
    11. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać kremówkę, dokładnie wymieszać. Wylewać na ciasto łyżeczką robiąc esy floresy.
    12. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl