banner

Serniczki jagodowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 20 minut

Serniczki jagodowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka jagód 1 szt
2/3 szklanki cukru pudru (można więcej wg smaku, jak dla mnie tyle wystarczyło) 1 szt
200 ml śmietany kremówki 1 szt
4 łyżeczki żelatyny 1 szt
40 dag twarogu dwukrotnie zmielonego 1 szt
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Jagody przebrać, opłukać i osączyć.
    2. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
    3. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku.
    4. Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej.
    5. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową.
    6. Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl