banner

Sałatka wielkanocna

Autor: Marzena Gontarz

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka wielkanocna

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 pęczka szczypiorku 1 szt
1 czubata łyżka majonezu 1 szt
1 duży ząbek czosnku 1 szt
1 garść rukoli 1 szt
1 garść rzeżuchy 1 szt
1 ogórek- około 20 dag 1 szt
10 dag mieszanki kiełków na patelnię 1 szt
15 dag mrożonego szpinaku 1 szt
2 garście mixu sałat 1 szt
2-3 rzodkiewki 1 szt
3 duże różyczki brokułów 1 szt
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 szt
Sól, pieprz 1 szt
6 jajek 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Jajka myjemy, gotujemy 4-5 minuty we wrzącej wodzie.
    2. W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów do chwili aż będą jeszcze lekko twarde.
    3. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem.
    4. Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy.
    5. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    6. Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz.
    7. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę.
    8. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów.
    9. Polewamy połową sosu.
    10. Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą.
    11. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji.
    12. Układamy jaja.
    13. Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
    14. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl