banner

Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Rozpływające się w ustach kruche ciasteczka

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (czekolada , opcjonalnie cukier puder i 2-3łyżki soku z cytryny (lukier)) 1 szt
Składniki: (2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200 g zimnego masła, 16 g cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników.
    2. Szybko wyrobić z nich ciasto.
    3. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
    4. Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka.
    5. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C.
    6. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
    7. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl