banner

Rosół z kostką z kaszy mannej

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Rosół z kostką z kaszy mannej

Składniki

Nazwa Ilość
Marchew 3 szt
Pietruszka 1 szt
Kawałek selera 1 szt
Por 1 szt
Cebula 1 szt
Pierś z kurczaka podwójna 1 szt
Ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy 4 szt
Lubczyk liście 2 łyżki
Kasza manna 0,75 szklanki
Sól szczypta 1 szt
Woda 0,5 l
Masło 1 łyżeczka

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rosół: Do garnka z zimną wodą (około 3 litry) włóż włoszczyznę – marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę (oraz przyprawy, gotuj do miękkości.
    2. Pierś ugotuj w osobnym garnku, w połowie gotowania warzyw dodaj kurczaka, gotuj na wolnym ogniu.
    3. Wywar podaj z kostką z kaszy manny.
    4. Kostka z kaszy manny: Do garnka wlej wodę i szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i zdejmij z gazu.
    5. Powoli dosypuj kaszkę i intensywnie mieszaj trzepaczką.
    6. Nastaw garnek na najmniejszy gaz i dodaj masło, wymieszaj, od razu przelej gotową kaszkę do płaskiego naczynia.
    7. Odstaw na około 40 minut do całkowitego wystudzenia.
    8. Najlepiej, kiedy kaszka nieco wystygnie wstaw ją do lodówki.
    9. Wówczas łatwiej będzie kroić.
    10. Wystudzoną kaszę pokrój w kostkę i nałóż do miseczki.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl