banner

Pyszny jabłecznik

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Pyszny jabłecznik

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki aromatu cytrynowego (ja dodałam naturalnego ekstraktu cytrynowego), 3 jajka w temperaturze pokojowej, czubata szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa),2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka) 1 szt
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury) 1 szt
Nadzienie: (650 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)20 g masła, opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło roztopić.
    2. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
    3. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy.
    4. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić
    5. Ciasto: (Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać.
    6. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).
    7. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem.
    8. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.
    9. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem.
    10. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić.
    11. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.
    12. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
    13. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce na kratce.
    14. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
    15. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.