banner

Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Puszysty sernik truskawkowy na zimno

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 -2/3 szklanki cukru pudru (w zależności od kwaśności truskawek) 1 szt
1 galaretka truskawkowa 1 szt
1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szt
1-2 łyżki soku z cytryny 1 szt
16 g cukru waniliowego domowego 1 szt
250 ml śmietany kremówki 1 szt
500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy) 1 szt
3 łyżki żelatyny 1 szt
500 g truskawek 1 szt
Skórka otarta z 1 cytryny 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji.
    2. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny.
    3. Drugą połowę pokroić w kostkę.
    4. Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała.
    5. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
    6. Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym.
    7. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.
    8. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).
    9. Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.
    10. Kremówkę ubić na sztywno.
    11. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć.
    12. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę.
    13. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami.
    14. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
    15. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody).
    16. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.
    17. Zalać tężejącą galaretką.
    18. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    19. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.