banner

Puszyste jagodzianki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 2 godziny

Puszyste jagodzianki

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo do posmarowania bułeczek: (1jajko, 1 łyżka mleka) 1 szt
Składniki na ciasto (wychodzi ok. 16 jagodzianek): (450 g mąki pszennej chlebowej, 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7,5 g) lub 14 g świeżych, 1 jajko, 1 szklanka mleka, ½ szklanki cukru, 1/4 oleju słonecznikowego, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli) 1 szt
Składniki na farsz jagodowy: (300 g jagód, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej) 1 szt
Składniki na lukier: (ok. 1 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Wszystkie składniki na farsz wymieszać
    2. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn).
    3. Wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
    4. Dodać cukier, cukier waniliowy i olej.
    5. Zagnieść miękkie plastyczne ciasto.
    6. Zostawić je na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    7. Następnie odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią), zwinąć w rulon i podzielić na 16 części.
    8. Uformować z nich kule i znowu pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
    9. Z każdej kuli zrobić placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i umieścić na jego środku kopiastą łyżkę jagodowego farszu.
    10. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć.
    11. Każdą tak przygotowaną jagodziankę ułożyć na blacie stołu, złączeniem do dołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek.
    12. Gotowe umieścić na naoliwionej blasze i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (45 minut).
    13. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
    14. Włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 220°C.
    15. Piec ok. 15 minut.
    16. Po wyjęciu z pieca polukrować jeszcze ciepłe bułeczki.
    17. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl