banner

Pulpeciki z dorsza

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Pulpeciki z dorsza

Składniki

Nazwa Ilość
Dorsz (filet) 500 g
Jajko 1 szt
Nieduża cebula 1 szt
Bułka tarta lub kasza manna 4 łyżki
Garść posiekanych ziół: pietruszki i koperku 1 szt
Pieprz, dla starszych dzieci: sól 1 szt

Opis

Z przepisu wykonasz ok. 20 sztuk.

* Pulpeciki można mrozić.

* Doskonale pasują do surówki z marchewki i jabłka.

* BLW – idealne do rączki.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Jeśli masz mrożoną rybę – rozmroź i osusz.
    2. Świeżą rybę opłucz i osusz.
    3. Pokrój na kawałki.
    4. Cebulę obierz, pokój na mniejsze kawałki.
    5. Zblenduj rybę wraz z cebulą lub dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
    6. Dodaj do masy jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Wyrób masę.
    7. Zwilż dłonie wodą i uformuj kulki średnicy ok. 5cm.
    8. W szerokim garnku zagotuj wodę lub bulion warzywny.
    9. Do wrzątku wrzucaj porcjami pulpeciki, tak by swobodnie mogły się gotować.
    10. Gotuj 8 minut na średnim ogniu.
    11. Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na sitko lub ściereczkę, by odsączyć nadmiar płynu.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl