banner

Placuszki z buraka i gruszki

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Placuszki z buraka i gruszki

Składniki

Nazwa Ilość
Duży ugotowany lub upieczony burak 1 szt
Dojrzała gruszka 1 szt
Jajko 1 szt
2-3 łyżki mąki (pszennej pełnoziarnistej, owsianej, orkiszowej lub mix) 1 szt
Olej lub oliwa (ew. masła) 1 łyżka
Proszek do pieczenia (można pominąć) 0,5 łyżeczki

Opis

Z przepisu wychodzi ok. 12 placuszków. Idealne do rączki.

Przygotowanie

    1. Buraka ugotować (najlepiej na parze) lub upiec do miękkości.
    2. Gruszkę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne.
    3. Wszystkie składniki razem zblendować i smażyć niewielkie placuszki na suchej patelni.
    4. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza – przewrócić na drugą stronę.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl