banner

Orzeźwiający torcik mocno malinowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Orzeźwiający torcik mocno malinowy

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (1/2 szklanki osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta), 100 g konfitury z malin, 50 g malin do dekoracji, opcjonalnie bita śmietana) 1 szt
Składniki na biszkopt: (5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej) 1 szt
Składniki na krem malinowy: 25 dag malin, 25 dag twarożku lub serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych),1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 400 g śmietany kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Przygotowanie biszkoptu: Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę.
    3. Do masy wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić niczym nie nasmarowane.
    5. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160°C około 30-40 minut, do suchego patyczka.
    6. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przez pierwsze 15-20 minut nie uchylać drzwiczek.
    7. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielić boki biszkoptu od formy ostrym nożem.
    8. Przekroić na 2 blaty.
    9. Przygotowanie kremu: Maliny zmiksować z serem, cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
    10. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masa serową.
    11. Ciasto: Blat dolny naponczować, posmarować podgrzaną konfiturą z malin, na to wyłożyć 1/3 kremu.
    12. Czynność powtórzyć przy drugim blacie.
    13. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu.
    14. Wierzch udekorować malinami i ewentualnie bitą śmietaną.
    15. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl