banner

Placki z kaszy jęczmiennej

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Placki z kaszy jęczmiennej

Składniki

Nazwa Ilość
Cebula – 1 sztuka 1 szt
Czosnek – 1 ząbek 1 szt
Gorczyca mielona – szczypta 1 szt
Jaja – 2 sztuki 1 szt
Kasza jęczmienna – 1 szklanka 1 szt
Koper włoski mielony – szczypta 1 szt
Kurkuma mielona – 1 łyżeczka 1 szt
Marchewka – 2 sztuki 1 szt
Mąka kukurydziana – 2-3 łyżki (do panierowania) 1 szt
Natka pietruszki – 1 łyżka 1 szt
Oliwa z oliwek – 3 łyżki 1 szt
Sól, pieprz 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody.
    2. Warzywa oczyścić, umyć, obrać.
    3. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
    4. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić warzywa i dusić do miękkości (powinny być bardzo miękkie).
    5. Przyprawić kurkumą, gorczycą i koprem.
    6. Wymieszać warzywa z kaszą i posiekaną natką pietruszki, doprawić delikatnie solą i pieprzem, dodać jajka i wymieszać.
    7. Formować niewielkie placuszki (wielkości łyżki stołowej), obtoczyć w odrobinie mąki kukurydzianej i smażyć na złoty kolor.
    8. Najlepiej podawać z surówkami.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.