banner

Ogórki małosolne

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 10 minut

Ogórki małosolne

Składniki

Nazwa Ilość
Gorczyca 1 łyżeczka
Koper gałązka 3 szt
Korzeń chrzanu 1 szt
Liść dębu - kawałek 2 szt
Ogórki drobne do kwaszenia 1 kg
Pieprz kolorowy 1 łyżeczka
Gorąca woda 2 l
Czosnek ząbek 8 szt
Sól 2 szt
Ziele angielskie 4 szt

Opis

Przepis dla tych, którzy myślą że robienie ogórków jest pracochłonne. Wystarczy 10 minut a ogórki są przygotowane. Mamy pewność co nasze dziecko dostanie, ale też dużo taniej.

Przygotowanie

    1. Zagotuj w garnku wodę.
    2. W tym czasie umyj dokładnie ogórki, oraz koper i liść dębu.
    3. Do gotującej się wody wrzuć trzy czubate łyżki soli.
    4. W naczyniu glinianym ułóż warstwę ogórków. Na to połóż jeden koper, 4 żąbki czosnku, kawałek chrzanu, parę ziaren pieprzu, gorczycy, ziela angielksiego. Przykryj liściem dębu.
    5. Na to połóż pozostałe ogórki i ponownie ułóż koper i przyprawy. Przykryj dokładnie liściem dębu.
    6. Tak przygotowane ogórki zalej wrzącą wodą. Przykryj talerzykiem.
    7. Odstaw na dwa trzy dni.
    8. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl