banner

Zapiekanka z suszonymi pomidorkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Zapiekanka z suszonymi pomidorkami

Składniki

Nazwa Ilość
Sos beszamelowy: (25 g masła, 25 g mąki, 250 ml mleka, sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku) 1 szt
Zapiekanka: (2/3 słoika suszonych pomidorów (nie ważyłam ich, wiec nie wiem dokładnie ile to jest w przeliczeniu na gramy), 100 serka koziego, garść kaparów, sól, pieprz,oregano, opcjonalnie tymianek) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto francuskie rozmrozić.
    2. Sos beszamelowy: Mąkę delikatnie zrumienić na maśle, powoli i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, rozprowadzać dokładnie, by powstała gładka masa.
    3. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ok 10 minut. Jeśli sos będzie miał odpowiednia konsystencję zaczym dodamy całe mleko można nie dodawać całego (pamiętając, że sos podczas podgrzewania jeszcze się zagęści). Gdy sos będzie gotowy doprawić solą, pieprzem i gałką.
    4. Całość: Ciasto rozłożyć w brytfannie/naczyniu do zapiekania, brzegi wywinąć.
    5. Na płat ciasta wyłożyć sos beszamelowy. Na zapiekankę wyłożyć jej składniki, doprawić.
    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15-20 minut (do zezłocenia) .
    7. Podawać ciepłe.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl