banner

Zapiekanka warzywna

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 20 minut

Zapiekanka  warzywna

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 5 szt
Masło 1 szt
Cebula cukrowa 1 szt
Oregano świeże- listki 1
Ser żółty maasdamer 150 g
Sól czosnkowa 1
Fasolka szparagowa 300 g
Pomidor 3 szt
Zioła prowansalskie 1
Czosnek ząbek 2 szt
Parmezan 100 g

Opis

>

Przygotowanie

    1. Zagotuj dwie szklanki wody. W międzyczasie przygotuj fasolę do gotowania - usuń twarde końcówki
    2. Na wrzątek wrzuć fasolkę szparagową Gotuj 10 minut.
    3. Odlej wodę z fasolki. Odstaw fasolę do ostygnięcia.
    4. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
    5. Pomidory sparz i zdejmij skórkę. Następnie zmiksuj
    6. Na patelni podsmaż delikatnie cebulkę i czosnek.
    7. Gdy cebula się lekko zarumieni dodaj pomidory oraz przyprawy. Podsmaż 5 minut.
    8. Zetrzyj ser na tarce.
    9. W dużej misce wymieszaj jajka i ser . ( odrobinę sera zostaw do posypania wierzchu zapiekanki)
    10. Następnie do jajek i sera dodaj pomidory, masło oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj
    11. Przelej do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 60 minut.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl