banner

Tarta warzywna

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Tarta warzywna

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 0,5 szt
Ser permigiano reggi 3 łyżeczki
Śmietana 30% 1 szt
Świeży szpinak liść 10 szt
Bazylia świeża - listki 3 szt
Czosnek staropolski 2
Mąka graham 125 g
Mąka tortowa 125 g
Oliwki zielone 10 szt
Pieczarki 4 szt
Rokpol 2 łyżki
Ser żółty radamer 2 łyżki
Cebula 1 szt
Jajka 5 szt
Niewielki bakłażan 1 szt
Papryka czerwona 0,5 szt
Pieprz czarny 1
Ser feta 1 łyżka
Sos sojowy 2 łyżki

Opis

Polecam spróbować ją także na zimno. Moim zdaniem jest dużo lepsza.

Wspaniały sposób na przemycenie dzieciom warzyw jednak ze względu na to, że tarta jest tłusta i ciężkostrawna dzieci nie powinny jej jeść zbyt często.

Przygotowanie

    1. Wymieszaj zimne masło z mąką graham i tortową, 2 jajkami, odrobiną soli, czosnku granulowanego i łyżeczką sera Permigiano. (Energicznie zagnieć).
    2. Formę do tarty wysmaruj masłem, nastepnie bułką tartą.
    3. Ciasto cienko rozprowadź w formie, nakłuj wykałaczką i wstaw na 10 minut do lodówki.
    4. Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
    5. Schłodzoną tartę piecz w piekarniku przez 15 minut.
    6. W międzyczasie posiekaj cebulę, liście bazylii. Na grubej tarce zetrzyj bakłażana, pieczarki, paprykę pokrój w kostkę.
    7. Na kropli oleju usmaż cebulę, gdy będzie już rumiana dodaj pozostałe warzywa. (Smaż przez 5-7 minut).
    8. W misce wymieszaj śmietanę z serami (rokpolem, fetą, permigiano), jajkami, sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem.
    9. Na upieczoną tartę wyłóż usmażone warzywa, następnie polej śmietaną.
    10. Wierzch tarty posyp serem radamer.
    11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 40 minut.
    12. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl