banner

Spaghetti z bakłażanem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Spaghetti z bakłażanem

Składniki

Nazwa Ilość
Ser owczy 100 g
Dojrzałe pomidory 50
Makaron penne 30
Pieprz czarny ziarnisty 1
Czosnek, ząbek 2 szt
Oliwa z oliwek 10 szt
Bazylia, listki 8 szt
Niewielki bakłażan 2 szt
Sól 1

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Bakłażany pokroić w grube plastry, posolić, ułożyć w durszlaku i odstawić na pół godziny, aby utraciły nadmiar wody.
    2. Pomidory sparzyć i obraz ze skórki.
    3. Następnie bakłażany umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i usmażyć na gorącej oliwie. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    4. Na 5 łyżkach oliwy usmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone pomidory, posolić, popieprzyć i gotować przez 10 minut na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
    5. Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić, gdy makaron będzie al dente, przełożyć na głęboki półmisek, polać sosem, posypać tartym serem i przybrać plastrami usmażonych bakłażanów.
    6. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl