banner

Risotto z Warzywami

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Risotto z Warzywami

Składniki

Nazwa Ilość
1 mała kalarepka 1 szt
2 łodygi selera naciowego 1 szt
2,5 – 3 szklanki wywaru warzywnego (solonego) 1 szt
4 łyżki oliwy z oliwek 1 szt
6 młodych marchewek 1 szt
Liście bazylii 1 szt
Szklanka pokrojonej w kostkę cukinii 1 szt
Garść liści szpinaku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Marchewki obrać i przeciąć wzdłuż na połówki, kalarepkę i seler pokroić w kostkę.
    2. Obsmażyć wszystkie warzywa na oliwie, dodać ryż i smażyć aż ziarenka się natłuszczą.
    3. Wlać chochlę gorącego wywaru, zamieszać i gotować na wolnym ogniu.
    4. Gdy płyn się wchłonie wlać kolejną chochlę, zamieszać.
    5. Gotować mieszając i dolewając wywar aż ryż będzie ugotowany al dente.
    6. Na końcu dodać posiekane liście bazylii, zamieszać i odstawić na kilka minut by ryż całkowicie zmiękł.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl