banner

Placki dyniowo-ziemniaczane

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 7 minut

Placki dyniowo-ziemniaczane

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Dynia- kostka 200 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 5 łyżek
Czosnek, ząbek 1 szt
Koperek suszony 1
Ziemniaki 4 szt
Olej do smażenia 1 szt
Pieprz czarny 1
Sól 1

Opis

Użyłam mrożonej dyni, w sezonie używamy świeżej

Placki idealnie nadają się do przemycenia różnych warzyw.

Przygotowanie

    1. Obierz ziemniaki.
    2. Do robota wrzuć dynię i pokrój nożami na drobne kawałki. Przełóż do miski.
    3. Do robota wrzuć ziemniaki, pokrój nożami na drobne kawałki. Przełóż do miski.
    4. W misce wymieszaj dynię z ziemniakami, jajkiem, oraz mąką. Przypraw i dokładnie wymieszaj.
    5. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
    6. Po usmażeniu placki kładź na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl