banner

Pizza z pomidorami i fetą

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Pizza z pomidorami i fetą

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 1 łyżka
Ser żółty radamer 4 szt
Drożdże świeże 20 g
Kukurydza konserwowa Bonduelle 2 łyżki
Pomidor duży 1 szt
Cebula 1 szt
Czosnek, ząbek 2 szt
Koperek świeży 0,5 szt
Zioła prowansalskie 2 łyżki
Ciepła woda 0,5 szklanki
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Mąka pszenna 1,5 szklanka
Oregano suszone 2 łyżeczki
Pieczarka 2 szt
Ser feta 2 łyżki
Sól 2

Opis

Przygotowanie

    1. W misce wymieszaj rozdrobnione drożdże, wodę. Dodaj 3/4 mąki i wymieszaj.
    2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.
    3. Teraz jest czas, aby pokroić drobno cebulę, koperek zetrzeć pieczarki, wycisnąć czosnek, pokroić w drobną kosteczkę pomidora.
    4. Jak ciasto urośnie dodaj do niego łyżeczkę soli, oregano oraz zioła prowansalskie. Dokładnie ugnieć. (Ciasto nie powinno się kleić, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodaj więcej mąki).
    5. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej.
    6. Wierzch ciasta wysmaruj koncentratem, odrobinę posól, posyp oregano i ziołami. Na to połóż pieczarki, cebulę, koperek, kukurydzę, ser feta. Przykryj plastrami sera żółtego.
    7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni przez 20-25 minut.
    8. Ciepłą pizzę wysmaruj masełkiem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch połóż pomidory. Podawaj od razu.
    9. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl