banner

Pizza wegetariańska

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 55 minut

Pizza wegetariańska

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 1 łyżka
Bazylia świeża - listki 6 szt
Brokuły- różyczka 7 szt
Bułka tarta do obtoczenia 1 szt
Cukier 1 łyżeczka
Czosnek staropolski 1
Drożdże 20 g
Kalafior- różyczka 6 szt
Kukurydza konserwowa Bonduelle 3 łyżki
Mąka pełnoziarnista orkiszowa 250 g
Oregano świeże- listki 6 szt
Pieczarki 5 szt
Pomidory w puszcze mutti 0,5 szt
Czosnek, ząbek 2 szt
Fasolka szparagowa 0,5 szklanki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Pomidor 1 szt
Por 0,5 szt
Ciepła woda 0,5 szklanki
Groszek zielony 3 łyżki
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka czerwona 0,5 szt
Parmezan 100 g
Ser feta 100 g
Sól 1 łyżeczka

Opis

Do pizzy można użyć warzyw mrożonych. Wówczas najpierw trzeba je ugotować według przepisu na opakowaniu, później postępować jak w przepisie.

Przygotowanie

    1. W misce wymieszaj drożdże, 2 łyżki maki, cukier oraz ciepłą wodę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
    2. W tym czasie ugotuj brokuły, kalafiora oraz fasolkę szparagową. (Brokuły i kalafiora gotuj do momentu zagotowania się wody jak wrzucimy na wrzątek, fasolkę szparagową gotujemy 15 minut od wrzucenia na wrzątek.)
    3. Wracamy do ciasta. Po 15 minutach do rozczynu z drożdży powoli dodawaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto rękoma.
    4. Następnie do ciasta dodaj odrobinę sera parmezan, sól, oliwę i dokładnie wyrób. (Ciasto nie powinno lepić się do rąk).
    5. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
    6. W tym czasie pokrój i przygotuj wszystkie warzywa. (Pokrój tak jak lubisz. Dzieciom, które nie lubią warzyw zmiksuj je wszystkie razem z pomidorami z puszki).
    7. W blenderze zmiksuj pomidory z puszki (jak jest sezon użyj świeżych), bazylie, oregano, przyprawy, połowę sera feta.
    8. Na patelni podsmaż sos pomidorowy z warzywami. (Około 5 minut na małym ogniu).
    9. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko (około 0,5 -1 cm).
    10. Ciasto włóż do formy (formę wysmaruj masłem i odrobiną bułki tartej).
    11. Na wierzch ciasta wylej sos pomidorowy z warzywami. Posyp serem parmezan i fetą.
    12. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl