banner

Dynia Zapiekana z Ryżem

Autor: Alicja Hojda-Dumania

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Dynia Zapiekana z Ryżem

Składniki

Nazwa Ilość
Bułka tarta: 1 łyżka 1 szt
Cukier: 1 łyżeczka 1 szt
Dynia: 1 mała (ok. 800 g) 1 szt
Napój sojowy do gotowania: 2 szklanki 1 szt
Natka pietruszki posiekana: 1 łyżka 1 szt
Olej rzepakowy: 2,5 łyżki 1 szt
Ryż brązowy: 2/3 szklanki 1 szt
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Dynię pokroić w grubą kostkę, włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, żeby się nie przypaliła.
    2. Ryż ugotować na napoju sojowym (nadającym się do gotowania). Miękką dynię zmiksować blenderem, dodać do ryżu, połączyć z 2 łyżkami oleju, cukrem i resztą przypraw, wymieszać.
    3. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego pozostałym olejem i wysypanego tartą bułką.
    4. Wstawić do piekarnika i zapiec pod przykryciem.
    5. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
    6. Podawać z sałatami.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl