banner

Racuszki z jabłkami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Racuszki z jabłkami

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Cukier puder 1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) 3 łyżki
Zsiadłe mleko 1 szklanka
Cynamon 1
Jabłko 2 szt
Olej do smażenia 1 szt
Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Sól 1

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem pudrem.
    2. Zsiadłe mleko wymieszaj z jajkiem.
    3. Do mleka powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, aby nie powstaly grudki.
    4. Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce.
    5. Dodaj jabłka do ciasta.
    6. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.
    7. Usmażone racuszki kładziemy na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły tłuszcz.
    8. Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.