banner

Mazurek dla najmłodszych

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Mazurek dla najmłodszych

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Kostka masła 1 szt
Cukier 1 łyżka
Mąka kukurydziana 2 szklanki
Woda 2 łyżeczki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ze składników ugniatamy ciasto, ¼ odkładamy, a z resztę wykładamy do natłuszczonej i posypaną kaszą manną (lub dla dzieci nietolerujących glutenu kaszką ryżową, bułką tartą bezglutenową) formy.
    2. Piec przez ok 15-20 minut w temp. 200 stopni.
    3. Po upieczeniu ciasto posmarować powidłami lub dżemem (najlepiej domowym), a z odłożonego surowego ciasta zrobić wałeczki – ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich zrolować (jak na kopytka), połączyć razem i spleść wokół siebie.
    4. Układamy je na brzegach mazurka i ponownie wstawiamy go do piekarnika na kilka minut.
    5. Z surowego ciasta można też uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich kratkę na wierzchu mazurka i ponownie, jak w przypadku wałeczków, wstawić ciasto na kilka minut do piekarnika.
    6. Dla dwulatka ciasto możemy dodatkowo posmarować ostudzoną masą, zrobioną z 200 ml śmietanki 36 proc. wymieszanej z 4 łyżkami cukru, gotowaną aż zgęstnieje.
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.