banner

Lazania serowa

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Lazania serowa

Składniki

Nazwa Ilość
Corregio ser 40 g
Lazania płaty 4 szt
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 g
Oliwki czarne 10 szt
Pomidory krojone puszka 1 szt
Ser podlaski 40 g
Ser provolone sharp- plasterek 3 szt
Bazylia świeża 1 łyżka
Cebula cukrowa 1 szt
Oregano świeże- listki 1 łyżka
Przyprawa włoska 1
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Papryka słodka 1
Papryka czerwona 0,5 szt

Opis

Najlepsza lazania wychodzi mi w brytfance do ciast. Zamiast sera Provalone sharp można dodać innego sera np: Parmezan

Przygotowanie

    1. Wrzuć płaty lasagne do miski z ciepłą wodą. Zwróć uwagę, aby płaty były dokładnie zanurzone.
    2. Usmaż mieso na oliwie.
    3. Przekrój cebulę, ser podlaski i paprykę na pół.
    4. Wrzuć do miksera pomidory, cebulę, ser podlaski, paprykę i przyprawy. Zmiksuj.
    5. Sos dodaj do mięsa mielonego, dodaj połowę sera Corregio i smaż około 5 minut. Sos ma być wodnisty.
    6. Układaj lasagne w brytfance zaczynając od plata lasagne na to sos, następnie plasterek sera Provalone i pokrojone oliwki. Na to nałóż kolejny płat lasagne i postępuj anologicznie z kolejnymi warstwami. Na samej górze ma się znaleźć sos posypany serem Corregio oraz drobno pokrojone oliwki.
    7. Tak przygotowaną lazanię zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 20 minut. Następnie w temperaturze 195 stopni kolejne 25 minut.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.