banner

Kuku Sabzi

Autor: Magdalena Kot

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kuku Sabzi

Składniki

Nazwa Ilość
Jaja zerówki 5 szt
Garść orzechów włoskich 1 szt
Garść zielonej pietruszki 1 szt
Garść zielonej kolendry 1 szt
Garść szpinaku 1 szt
Kminek, kardamon, cynamon 0,5 łyżeczki
Jedna łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 szt
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ale nie extra virgin) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Jaja zmłócić widelcem, dodać przyprawy i proszek do pieczenia.
    2. Orzechy stosować na suchej patelni, ostudzić i posiekać.
    3. Pietruszkę, kolendrę, szpinak posiekać na drobno.
    4. Wszystkie składniki zmieszać razem.
    5. Na patelnię, którą można użyć w piekarniku, wlać 4-5 łyżek oleju.
    6. Na patelnię wlać ciasto omletowe.
    7. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 min.
    8. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić przez 10 minut.
    9. Pokroić jak pizzę i podawać z jogurtem typu greckiego ( można również przygotować jogurt z dodatkiem drobno posiekanej mięty a omlet posypać posiekaną żurawiną lub nasionami owocu granata).

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl