banner

Krakersy z nasionami lnu

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Krakersy z nasionami lnu

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 - 1 łyżeczka soli 1 szt
1 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody (ok. 40 st. c) 1 szt
1 łyżeczka papryki czerwonej lub ulubionych przypraw 1 szt
1/3 szklanki całych nasion lnu 1 szt
2/3 szklanki zmielonych nasion lnu 1 szt
3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szt
Ewentualnie trochę startego sera żółtego do posypania krakersów 1 szt
1 łyżka ziół prowansalskich 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce.
    2. Dodaj ciepłe mleko lub wodę i wyrób ciasto, tak, aby nie kleiło się do rąk.
    3. Ciasto przełóż do pojemnika lub owiń folią i pozostaw na około 30 min.
    4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
    5. Ciasto podziel na części.
    6. Rozwałkuj je dość cienko i wykrawaj okrągłe krakersy za pomocą np. literatki.
    7. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.
    8. Posmaruj go niewielką ilością oleju i ułóż krakersy.
    9. Spryskaj je wodą i posyp niewielką ilością żółtego sera/ i lub np. papryki czerwonej w proszku.
    10. Piecz je przez 10-18 min (w zależności od grubości ciasta), aż do momentu, gdy się zarumienią.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.