banner

Kotleciki Jęczmienne z Tymiankiem

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Kotleciki Jęczmienne z Tymiankiem

Składniki

Nazwa Ilość
2 szklanki bulionu warzywnego 1 szt
200 g płatków jęczmiennych 1 szt
Cebula, ząbek czosnku 1 szt
Drobno pokrojona papryka czerwona (ilość wg uznania) 1 szt
Starta marchewka (wg uznania) 1 szt
Tymianek, sól 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Pokroić drobno cebulę, paprykę oraz zetrzeć marchewkę.
    2. Składniki zagotować z bulionem.
    3. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, a następnie płatki jęczmienne.
    4. Gotować, aż do uzyskania gęstego kleiku.
    5. Pozostawić go aż do spęcznienia.
    6. Dodać soli do smaku (jeżeli trzeba) i tymianku, dokładnie wymieszać.
    7. Masę jęczmienną nabierać na łyżkę i formować kotleciki (gdy kleik jest zbyt rzadki można go zagęścić np. bułką tartą najlepiej z grahamki).
    8. Piec uformowane kotleciki na posmarowanej tłuszczem blasze przez ok. 25 min w temperaturze ok. 180 °C.
    9. Kotleciki można podawać, jako danie samodzielne np. z sosem pieczeniowym, albo jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub nasion roślin strączkowych

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.