banner

Konfitury truskawkowe z nutą białej czekolady

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 4 godziny

Konfitury truskawkowe z nutą białej czekolady

Składniki

Nazwa Ilość
1 kg cukru (regulować wg swojego smaku – można dodać więcej) 1 szt
1 szklanka wody 1 szt
2 kg truskawek 1 szt
200 g białej czekolady 1 szt
Sok z połowy cytryny 1 szt
1 szklanka wody mineralnej 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Truskawki przebrać, powinny być ładne, nie pogniecione, najlepiej świeżo rwane. Dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek.
    2. Owoce zasypać na ok. 4 godz. 1/3 cukru.
    3. W dużym garnku o grubym dnie zagotować wodę, wsypać pozostały cukier.
    4. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier cały się rozpuści gotować syrop na wolnym ogniu.
    5. Co jakiś czas sprawdzać gęstość syropu – nabrać łyżeczkę syropu, spuścić dosłownie kroplę na talerz, jeśli syrop będzie ciągnący, to znaczy, ze jest już odpowiednio gęsty, by dodać do niego truskawki.
    6. Truskawki wraz z sokiem, który puściły dodawać partiami do gorącego syropu.
    7. Zwiększyć nieco ogień.
    8. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić i ponownie zagotować. W czasie gotowania zbierać powstałą pianę
    9. Zagotowywać i zestawiać z ognia jeszcze kilka razy (gotowanie rozłożyć na dwa dni, drugiego dnia powtórzyć całą procedurę z gotowaniem i odstawianiem z ognia, do momentu, gdy owoce będą szkliste.
    10. Na koniec dodać startą na dużych oczkach białą czekoladę, dokładnie wymieszać.
    11. Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Natychmiast zamknąć. Poddać pasteryzacji.
    12. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.