banner

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej

Składniki

Nazwa Ilość
Kasza jaglana 100 g
Mleko 1 szklanka
Woda 1 szklanka
Rodzynki 20 g
Kakao + wiórki – do obtoczenia 1 szt
Wiórki kokosowe 70 g

Opis

Kasza jaglana – 100g (1/2 szkl, 1 woreczek)

Z przepisu wychodzi ok. 30 kuleczek.

Opcjonalnie w każdą kulkę można wbić migdał.

Przygotowanie

    1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie, następnie sparz wrzątkiem i ponownie przelej zimną wodą.
    2. Zagotuj wodę wraz z mlekiem.
    3. Do gotującego się płynu wrzuć odcedzoną kaszę, wiórki kokosowe i rodzinki.
    4. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż do wchłonięcia płynu.
    5. Po tym czasie odstaw masę do przestudzenia.
    6. Lekko zblenduj masę.
    7. Formuj niewielkie kulki i obtaczaj w kakao lub wiórkach kokosowych.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl