banner

Jajka w Pomidorach

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Jajka w Pomidorach

Składniki

Nazwa Ilość
2 cebulki dymki 1 szt
2 łyżki oliwy z oliwek 1 szt
2 ząbki czosnku 1 szt
4 duże pomidory 1 szt
Garść liści szpinaku 1 szt
Świeża bazylia 1 szt
4 jaja 1 szt
Łyżka masła 1 szt
Sól, pieprz 1 szt
Szczypiorek 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć wierzchy (mniej więcej ¼ wysokości), wydrążyć miąższ pozostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.
    2. Środek pomidorów posolić, popieprzyć i odwrócić otworami do dołu by wyciekł sok.
    3. Z miąższu wyjąć pestki i pokroić go w kostkę.
    4. Cebulki obrać, pokroić w talarki i zeszklić na oliwie.
    5. Dodać sparzone liście szpinaku oraz miąższ pomidorów.
    6. Smażyć do chwili odparowania soku.
    7. Doprawić solą, pieprzem, dodać listki bazylii.
    8. Powstałym nadzieniem wyłożyć wydrążone pomidory.
    9. Ustawić je ciasno jeden obok drugiego w rondlu.
    10. Podlać sokiem pomidorowym lub odrobiną wody.
    11. Do każdego pomidora wbić jedno jajko, położyć na wierzch wiórki masła i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż jajka się zetną (żółtko może być półpłynne).
    12. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl