banner

Jaglanka - zupka z kaszą jaglaną

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Jaglanka - zupka z kaszą jaglaną

Składniki

Nazwa Ilość
Chude mięso (indyk, kurczak, cielęcinka/królik) 1 szt
Mała marchewka 1 szt
Pietruszka 0,5 szt
Mały kawałek selera 1 szt
Por 0,5 szt
Opłukana kasza jaglana 1 łyżeczka
Natka pietruszki 1 szt
Koperek 1 szt
Masło 1 łyżeczka
Woda 1 szt
Szczypta pieprzu 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. W garnku zagotuj wodęokoło 1,5-2 litra, na wrzątek wrzuć mięso.
    2. Ugotuj i drobno posiekaj.
    3. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler.
    4. Pora drobno pokrój.
    5. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa.
    6. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
    7. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj całość jeszcze przez około 15 minut.
    8. Posyp posiekaną natką i /lub koperkiem i masło.
    9. Do zupki dodaj łyżkę posiekanego mięsa.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl